fbpx
Fysisk aktivitet på recept (FaR )

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Du som behöver stöd med detta kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har. Fysisk aktivitet kan ersätta läkemedel. Ibland är fysisk aktivitet den bästa medicinen där aktiviteten blir huvuddelen av din behandling. När du aktiverar dej mer som t ex vardagsmotion, eller att du ökar dina fysiska aktiviteter med träning, sker positiva förändringar i kroppen som gör det lättare att hantera stress och hålla din vikt. Även känner man sig piggare och kan ofta sova lite bättre. Fysiska aktiviteter kan minskar eller förbättrar olika sjukdomar.

Vem kan få FaR?

Du kan få FaR om du behöver öka din fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar. Fysisk aktivitet är en viktig del av behandlingen vid ett 30-tal olika sjukdomar. Det finns många olika aktiviteter som kan rekommenderas i FaR. Flera av aktiviteterna kan du genomföra på egen hand. Andra aktiviteter erbjuds av motionsanläggningar och föreningar som ofta tar ut en avgift. En del arbetsgivare ger också ekonomiskt stöd för fysisk aktivitet och träning.

Vilken aktivitet ska jag välja?

Du väljer vilken typ av fysisk aktivitet som passar för din sjukdom eller dina besvär. Det är viktigt att du är delaktig i valet av aktivitet.

Aktivitet i vardagen

Det kan också handla om att du ökar din aktivitet i vardagen, till exempel genom att ta trappor istället för hiss eller minska ditt bilåkande genom att du cyklar och promenerar.

FaR ledare

Du kan utföra din fysiska aktivitet ensam eller i grupp. Alla aktiviteter som är i Activ Hälsas AB regi leds av Diplomerad FaR-ledare som är utbildad för att ta emot och stödja dig som fått FaR.

Hur mycket behöver jag röra på mig?

Du behöver röra på dig regelbundet för att ha möjlighet att förbättra din hälsa. Det allra bästa är om du är fysiskt aktiv varje dag. Ta hellre kortare promenader varje dag än bara en långpromenad i veckan. Du ska känna att du blir lätt andfådd men att du kan föra ett samtal utan att dra djupt efter andan . Man brukar säga att det ska vara ett tempo som är medelintensivt så att du blir lätt varm och lite svettig.

 

Varför träning på recept?

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är precis som medicin, ett recept som kan skrivas ut av  bl a din läkare – fast på träning istället för medicinering. Forskningen visar klart och tydligt att fysisk aktivitet, dvs träning har lika god effekt som klassisk medicinering mot flertalet av de vanligaste sjukdomarna, tex övervikt och diabetes typ 2 och antidepressiva läkemedel.

Har du ett recept för träning får du träffa en utbildad medicinsk tränare som  Activ Hälsa och arbetar därifrån mot ett bättre mående.

Din läkare kan skriva ut recept på träning och situationen skiljer sig åt beroende på vilken region du tillhör.

Prata med din läkare och be om  recept på fysisk aktivitet.

Referenser
Förbättrat både balans och styrka

Jag har gått på seniorgympa med Roger som ledare sen januari 2019 och det har hjälpt mig otroligt mycket. Efter blodpropp i ryggmärgen har jag nervskador med dålig balans och förlamningar men tack vare Activ Hälsa har jag förbättrat både balans och styrka.

Monica Johansson
Nu är jag helt smärtfri

Jag hade som småbarnsförälder jättemycket problem med min nacke och rygg. Nu, 18 år senare, fick jag kontakt med Roger som analyserade mina problem och min kroppshållning. Tidigare har jag träffat sjukgymnast, naprapat samt massörer men ingen av dem har analyserat problemets ursprung.

Roger har analyserat min kroppshållning och mina rörelser. Utifrån detta gav han mig träningsprogram med enkla rörelser som jag kunde göra både på gymmet och hemma.  Döm om min förvåning att med hjälp av Roger och hans träningsprogram så uppnådde jag ett oerhört bra resultat. Nu är jag helt smärtfri, har en ”ny” kroppshållning som leder till att mina symtom försvunnit helt och hållet.

Susanne Axelsson