fbpx
När är man gammal !

I Activ Hälsas arbete med att förebygga skador,sjukdomar och att försöka skapa ett hälsosamt åldrande kan man fundera

– När börjar åldrandet, när blir man gammal ?
Enligt karolinska institutet är vi människor designade att köras i max 30 år.

Dom som undersöker det normala åldrandet kallas gerontologer
. Man kan dela in ämnet i kronologiskt, biologiskt,psykologiskt och socialt åldrande. Kronologiskt kan åldrandet beskrivas som en siffra men inga individer åldras på samma sätt och i samma hastighet. Kroppar är olika och används olika.

Vid 30 års åldern fungerar dom flesta bra rent kroppsligen. Därefter börjar det så sakteliga komma symptom från olika biologiska åldrandeprocesser. När och hur dom kommer beror på hur vi lever , vilka gener vi har och oviss mån även hur våra förfäder levde.

Psykologiskt åldrande utgår ifrån hur hjärnan förändras. Hur uppfattar vi samspelet med världen. Hur tanke och känslolivet bemöstrar nya villkor när kroppens funktioner försämras.
Ett fungerande socialt liv är till en stor fördel för hälsan under åldrandet. Människors upplevelse av åldrandet kan också höra samman med hur man själv bemöts som gammal.

Varför åldras vi ? Svaret är evolution. Utveckling mot att bli det vi är idag. Våra gener är historiskt anpassade att klara tuffa miljöer, men våra celler är inte alls förbereda på att hålla igång så länge som vi lever idag. Är vi designade att köra hårt i Max 30 år som gerontologerna tror. Det blir märkbart att städpatrullen i cellerna städar bara 80% och allt lagas inte. Under dom första 30 åren spelar det ingen roll, men på den dubbla tiden då blir det betydelsefullt.

Hur kan vi själva påverka åldrandet. Forskningen visar att det är viktigt att vi gör någonting , tar ett aktivt val att vara fysiskt aktiva , vi tappar 40% av muskelmassan mellan 18-80 år men mellan 50-80 år så tappar vi 30%. Så var förberedd på detta och arbeta både kondition och styrkemässigt men på ett hälsosamt sätt. Kontrollera gärna kroppens rörelseförmåga med en Medicinsk tränare och ta ett förebyggande hälsoprover och lägg till lite rörelseträning. Men det viktigaste är den träning som blir av samt att det aldrig är försent att börja träna. Boka gärna in några dagar i veckan med dej själv, promenader eller den nivån som fungerar för dej samt några muskelstärkande övningar. Lägg gärna till rörelseträning som uppvärmning så kommer du att vara mer förberedd på ditt hälsosamma åldrande. Lycka till 🌞👋🏻

Senaste på bloggen

Kristina fick hjälp med sina knän: ”Lyrisk efter två gånger” Det var efter en olycka på en trapp som Kristina…

Nu kan du även Vaccinera dej mot TBE. Boka in dej se nedan med start 10 maj. Välkomna in till…

Skräddarsydd träning för just min rygg. Att få uppleva hur det är att känna sig bra i kroppen, på ett…

Att börja träna med Roger hjälpte mig med både min psykiska och fysiska hälsa. Jag var 18 år och kunde…